Autor: Jana Martinčová I.B
Určite si ani vy nedokážete predstaviť sviatky bez tradičných medovníkov. Sladké zdobené koláčiky, ktoré nám naši rodičia pripravujú odmalička. Nemusia slúžiť iba ako maškrty, ale bez problémov ich môžete používať aj ako ozdoby, ktoré rozvoňajú celú miestnosť a dodajú priestoru sviatočnú atmosféru.
Pekným vianočným prekvapením pre vašich blízkych by mohli byť práve tradičné medovníčky, ak v pečení nie ste veľmi zručný, stačí, ak pomôžete svojim rodičom so zdobením a určite im tým dáte pekný predčasný darček.
Pripravili sme pre vás chutný recept a pár tipov, ako ich vyzdobiť.
Potrebné suroviny :
- 400g polohrubej múky
- 120g medu
- 60g masla
- 160g práškového cukru
- 2 vajcia (1 vajce na potretie)
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička medovníkového korenia
Sneh na zdobenie
- 150g preosiateho práškového cukru
- 1 bielok, pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup:
- Múku, med, práškový cukor, maslo, vajcia, sódu bikarbónu a medovníkové korenie spracujeme na hladké cesto.
- Cesto necháme 3-4 hodiny v chladničke.
- Potom ho rozvaľkáme na cca 4 mm.
- Vykrojíme podľa formičiek na rôzne tvary.
- Na plech položíme papier na pečenie, kam poukladáme medovníčky.
- Potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Upečieme vo vyhriatej rúre (cca 5min).
Poleva (sneh): bielok, práškový cukor a citrónovú šťavu vymiešame na hustú polevu a ozdobíme perníky
Zdobenie:
Pomocou pomôcok na ozdobovanie nakreslíme na medovníčky tvary podľa vlastného výberu. Pre farebnejší efekt môžeme do polevy pridať pár kvapiek potravinárskeho farbiva a pridať pár jedlých ozdôb a posýpok. Polevu necháme dôkladne zaschnúť.